Alexandru Rafila, despre tratarea în spitale private cu bani de la CNAS: ”Va fi o coplată substanțială, care nu e controlată” (VIDEO)

Publicat: 18/06/2021, 15:38
Actualizat: 18/06/2021, 15:43

Într-o conferință de presă pe care a susținut-o la sediul PSD, deputatul Alexandru Rafila a vorbit despre tratamentul efectuat în spitalele private cu bani de la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS). Printr-o ordonanță de urgență, guvernul a decis că se transferă un număr de paturi spitalicești din sistemul public în cel privat.

Alexandru Rafila a precizat, în context, că va fi vorba despre o coplată substanțială care nu poate fi controlată, iar cei care vor apela la o astfel de variantă vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare.

”Prin această ordonanţă de urgență creşte proporţia paturilor alocate sectorului privat, care sunt în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. OUG prevede că numărul paturilor care pot fi contactate de operatorii privaţi poate creşte cu 10%, acest lucru este cuplat cu alt mecanism, trebuie să știe toată lumea, coplata, adică pacienţii care apelează la aceste paturi care sunt finanţate din sistemul de asigurări de sănătate vor trebui să suporte o contribuţie, iar această contribuţie nu mai este limitată”, a transmis deputatul PSD.

Alexandru Rafila: ”Sectorul public va avea o finanţare mai mică”

Alexandru Rafila a punctat că există ”o problemă” cu această ordonanță de urgență, fiindcă numărul de paturi ”finanțabile” din România este un fix, iar dacă proporția crește în mediul privat, atunci ”accesul la aceste servicii în sectorul public va scădea proporţional”.

Suplimentar, această coplată prevăzută nu mai este ”limitată și controlată”, în urma adoptării ordonanței de urgență.

”Care este problema cu această ordonanţă? În primul rând, numărul total de paturi finanţabile în România (…) este fix, important este să înţelegem că acum proporţia, crescând în domeniul privat, în mod evident accesul la aceste servicii în sectorul public va scădea proporţional cu creşterea în sectorul privat. (…) Pacienţii care vor accesa aceste servicii vor trebui să plătească o coplată substanţială, nu ştim încă cât este, dar ea nu mai este în momentul de faţă limitată şi controlată prin efectul acestei ordonanţe de urgenţă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Practic, transmite deputatul PSD, dacă un spital public primeşte finanţare pentru 500 de paturi pentru servicii medicale, iar numărul de paturi în spitalul public se reduce cu 20 sau 25 de paturi, înseamnă că şi finanţarea acelui spital public se reduce cu 5%.

Dacă se reduce finanţarea cu 5%, înseamnă că nu se mai pot asigura plata salariilor sau cheltuielile cu medicamentele, cu materiale sanitare pentru pacienţii acelui spital, pentru că automat contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate este mai mic prin reducerea numărului de paturi.

”Este un mecanism care acum are un impact redus, pentru că nu discutăm de un procent foarte mare de paturi care să impacteze sistemul public, însă dacă această ordonanţă se va replica şi va duce la direcţionarea unui număr tot mai mare de paturi spre sectorul privat, atunci sectorul public va avea o finanţare mai mică”, a menţionat Alexandru Rafila.

”Va fi limitat accesul la serviciile de sănătate”

Ordonanța de urgență are ca efect limitarea accesul la servicii de sănătate, spune Rafila, fiind mic numărul pacienţilor cu o asigurare complementară sau care să își permită să plătească din buzunar costuri suplimentare către sectorul privat.

”În România suntem la 22% ca procent al plăţii din buzunar pe care o fac pacienţii pentru serviciile medicale, 22% din valoarea serviciilor de sănătate, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă menţinerea unui prag care să nu depăşească 15%. Dacă depăşeşti 15% există un pericol evident în ceea ce priveşte modul în care veniturile, bugetele familiilor sunt afectate. Pragul cel mai periculos de alarmă este de 30%”, a mai precizat Alexandru Rafila în timpul conferinței de presă.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bancher condamnat la moarte pentru luare de mită. Câți bani a luat
Ultimele imagini cu micuța Raisa în viață. Ce au surprins camerele de supraveghere pe 27...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Tanchiștii ucraineni se plâng că tancurile Abrams i-au transformat în ținta principală a atacurilor Rusiei....
Cu ce se ocupă fiul lui Radu Mazăre, de fapt. Răducu are o afacere care...
A fost descoperit elixirul ieftin al vieții „fără de moarte”. Ce trebuie să consumi pentru...
Cine e românul care s-a pensionat la doar 25 de ani. Va încasa 3.000 de...
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Maria Constantin, despre cea mai dureroasă despărțire din viața sa: „Voi fi alături de el...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Șoferii ce NU poartă ochelari de vedere iau amendă! Cum EVIȚI sancțiunea?
Serviciile de securitate din întreaga Europă sunt în alertă în legătură cu o nouă armă...
Fenomen RAR pe cerul Pământului! 6 planete vor face PARADĂ
S-a dat INTERZIS pentru șoferii români. Decizia se aplică de astăzi, 30 MAI
Andreea Tonciu, în stare de șoc. Mesaj pentru cel care îi vrea răul
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Rebecca, acces de furie în Casa Iubirii! Concurenta nu vreau să vorbească cu Gagea: „Mă...
Tânărul de 15 ani a recunoscut crima. A povestit în detaliu cum a ucis-o pe...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Un studiu uluitor dezvăluie că ciorile pot număra cu voce tare
×